In een belangrijke zet hebben Microsoft en Apple besloten hun bestuurszetels bij OpenAI op te geven vanwege toenemende zorgen over de regelgeving, zoals Bloomberg op 10 juli meldde. Druk van regelgevende instanties Microsoft stuurde een brief naar OpenAI waarin het zijn beslissing aankondigde om terug te treden uit het bestuur. Dit komt omdat Microsoft te… Continue reading Techgiganten Microsoft en Apple trekken zich terug uit OpenAI Board

The post Techgiganten Microsoft en Apple trekken zich terug uit OpenAI Board appeared first on Bitcoinmagazine.nl.

In een belangrijke zet hebben Microsoft en Apple besloten hun bestuurszetels bij OpenAI op te geven vanwege toenemende zorgen over de regelgeving, zoals Bloomberg op 10 juli meldde.

Druk van regelgevende instanties

Microsoft stuurde een brief naar OpenAI waarin het zijn beslissing aankondigde om terug te treden uit het bestuur. Dit komt omdat Microsoft te maken krijgt met een toenemende druk over zijn betrokkenheid bij OpenAI, met name van Europese toezichthouders die het exclusieve gebruik van OpenAI’s technologie door het bedrijf onderzoeken.

Ook de Amerikaanse Federal Trade Commission is een antitrustonderzoek gestart naar Microsofts dominantie in de AI-sector.

https://twitter.com/Wazzup_Crypto/status/1810990753499271652

Strategische verschuiving van Microsoft

Microsoft had in april 2023 13 miljard dollar geïnvesteerd in OpenAI en had in november een bestuurszetel zonder stemrecht genomen om de bezorgdheid over zijn invloed op het AI-bedrijf te verminderen.

In een brief verklaarde Keith Dolliver, plaatsvervangend algemeen adviseur van Microsoft, echter dat de bestuurszetel niet langer nodig is omdat het bedrijf getuige is geweest van aanzienlijke vooruitgang van het nieuw gevormde bestuur.

Apple’s positie en toekomstplannen

Apple, dat naar verluidt een rol als waarnemer in het bestuur van OpenAI overwoog, zal deze positie niet innemen na het vertrek van Microsoft. OpenAI heeft bevestigd dat er na het vertrek van Microsoft geen waarnemers meer zullen zijn.

OpenAI’s weg vooruit

OpenAI bedankte Microsoft voor zijn steun en vertrouwen in de koers van het bedrijf. Het AI-bedrijf is van plan om de dialoog aan te gaan met strategische partners zoals Microsoft en Apple door middel van regelmatige bijeenkomsten om de samenwerking op het gebied van veiligheid en beveiliging voort te zetten.

Reacties uit de industrie en gevolgen

Het vertrek van Microsoft en Apple uit het bestuur van OpenAI benadrukt de toenemende controle op de regelgeving waarmee grote techbedrijven en hun samenwerkingsverbanden met AI-bedrijven worden geconfronteerd.

Analisten suggereren dat deze stap is ingegeven door de noodzaak om het complexe web van relaties tussen grote tech- en AI-leveranciers zorgvuldig te navigeren.

Samenvatting

Door afstand te doen van hun bestuurszetels willen Microsoft en Apple zich distantiëren van mogelijke tegenwerking door regelgeving, terwijl ze hun samenwerking met OpenAI op een informelere manier voortzetten.

Deze ontwikkeling onderstreept de toenemende aandacht van wereldwijde regelgevers voor de invloed van big tech in het snel evoluerende AI-landschap.


The post Techgiganten Microsoft en Apple trekken zich terug uit OpenAI Board appeared first on Bitcoinmagazine.nl.