De Amerikaanse bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) hebben vorige week een gigantische kapitaalinstroom gezien. In slechts 5 handelsdagen hebben de in januari gelanceerde fondsen méér bitcoins bij elkaar verzameld dan wat er in een periode van twee maanden in omloop worden gebracht, wat enorm bullish is voor de bitcoin koers.

Tienduizenden bitcoins naar BTC ETF’s

Uit data van Farside Investors komt naar voren dat de bitcoin-fondsen vorige week een totaal van $1,83 miljard hebben binnengehaald. In BTC-termen zijn de fondsen met maar liefst 25.729 bitcoins gegroeid, zo liet HODL15Capital op socialmediaplatform X weten.

Om deze gigantische instroom in perspectief te plaatsen: sinds de recente Bitcoin halving worden er iedere week grofweg 3.150 nieuwe bitcoins in omloop gebracht. Dit betekent dat de ETF’s meer dan 8 keer de wekelijkse productievoorraad in slechts 5 handelsdagen hebben opgekocht.

Niet alleen de afgelopen week was dit bovendien het geval. Op de meeste handelsdagen kopen de fondsen meer dan de 450 bitcoins die per dag worden gecreëerd.

Met de lancering van de ETF’s krijgt het beschikbare bitcoin-aanbod dus flinke klappen te verwerken. Dit maakt bitcoin op den duur steeds schaarser, wat logischerwijs goed nieuws betekent voor de onderliggende koers.

De afgelopen week markeert zelfs een van de beste handelsweken voor de bitcoin ETF’s sinds de massa-lancering op 11 januari. Om precies te zijn hebben de fondsen slechts twee keer eerder een hogere wekelijkse instroom gezien. Beide weken vielen in de maand maart, toen bitcoin schitterde en zijn all-time high van bijna $74.000 bereikte.

De hoeveelheid bitcoins die de afgelopen week zijn verworven was zelfs bijna net zo groot als het totaal gedurende de maand mei.

Belangrijke crypto-week op komst

Het sentiment op de cryptomarkt kreeg afgelopen vrijdag een flinke tegenslag te verwerken. De bitcoin koers werd namelijk hard afgewezen rond de $72.000 en ging met grofweg 4% onderuit. Veel altcoins werden nog velen malen harder geraakt, en verloren in korte tijd veelal tussen de 10% en 15% van hun waarde.

Wat het effect op de ETF-geldstromen zal zijn valt nog te bezien. Momenteel hebben de fondsen al voor een record van 19 handelsdagen op rij netto-instromen gezien. De bitcoin koers houdt zich bovendien sterk boven de $69.000, wat een bemoedigend signaal is. Met een week bomvol belangrijke economische data belooft het in ieder geval allesbehalve saai te gaan worden.

Het bericht Bitcoin ETF’s halen 2 maanden aan BTC-productie in 1 week binnen verscheen eerst op Crypto Insiders.