Bitcoin (BTC) kon gisteren sterk stijgen, maar de koers zit desalniettemin in een wat teleurstellende periode. Sinds de all-time high uit maart, die volgde na een snelle stijging, heeft bitcoin een forse correctie ervaren, gevolgd door een consolidatiefase.

De kans op meer daling is niet uitgesloten. Dit heeft met name te maken met de dalende transactiekosten op het netwerk. Deze daling is direct gerelateerd aan het nieuwe Runes protocol waarmee nieuwe tokens op Bitcoin gemaakt kunnen worden. Dit protocol ervaart na een succesvolle lancering nu een drastische afname in activiteit.

Door de recente bitcoin halving hebben bitcoin miners het al zwaar. De beloning voor mining werd tijdens de halving immers gehalveerd, maar die klap werd opgevangen door het Runes protocol dat voor flinke inkomsten zorgde. Nu deze inkomsten wegvallen, staan miners weer onder druk en dit kan tot een aanzienlijke verkoopdruk leiden.

Bitcoin miners kunnen $5 miljard aan BTC verkopen

Gegevens van blockchain analyseplatform Glassnode tonen dat bitcoin miners meer dan 1,805 miljoen aan BTC in bezit hebben. Met de huidige koers vertegenwoordigt dit een waarde van $111,5 miljard.

Markus Thielen, hoofd van 10x Research, vertelt aan CoinDesk dat hij verwacht dat miners ongeveer $5 miljard aan BTC zullen liquideren in de komende maanden.

Andere gegevens van het platform laten goed het verloop zien in de transactiekosten. Zo steeg na de halving de gemiddelde transactiekosten van bitcoin fors, van 0,0003 BTC naar een piek van 0,00199 BTC, een zesjarig hoogtepunt. Echter waren deze hoge transactiekosten maar van korte duur en zijn ze we weer snel gedaald naar 0,000039 BTC.

Blijft bitcoin voorlopig consolideren?

Hoewel bitcoin gisteren fors steeg, is er vrees dat dat de koers voorlopig in hetzelfde bereik blijft vastzitten. Zo zegt de CEO van Galaxy Digital, Mike Novogratz, dat de bitcoin koers tot een bodem kan zakken van $55.000. Dit zou een daling van meer dan 16% betekenen ten opzichte van de huidige prijs, die op het moment van schrijven op $66.000 uitkomt.

Daarnaast verwacht Novogratz ook dat de munt voorlopig niet boven de $75.000 zal uitkomen. Novogratz beschrijft de huidige fase als een consolidatieperiode die nog maanden kan duren. Voor investeerders biedt dit juist ook kansen om te accumuleren.

Het bericht Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst verscheen eerst op Crypto Insiders.