De afgelopen maanden worden er met enige regelmaat hele oude cryptowallet ineens weer actief.

Deze wallets bevatten vaak erg veel bitcoins (BTC), omdat ze waren aangeschaft in een periode waarin de koers vergeleken met nu nog erg laag stond. Ook deze week ontwaakte een tweetal wallets met bitcoins die al 10 jaar niet meer actief waren geweest.

Twee bitcoin whales ontwaken na tien jaar

Afgelopen dinsdag ontwaakte het wallet adres, eindigend op “1CWga”, voor het eerst in ruim 10 jaar. De bitcoins in deze wallet waren gekocht in november 2013.

Ondanks dat de koers destijds niet zo hoog stond als nu, was de investering toen al wel een kleine 82.000 dollar waard. Door de jaren heen is de bitcoin koers steeds verder gestegen, waardoor de buit nu met flinke winst kan worden verkocht. De eigenaar realiseert dan een winst van zo’n 10.000%, wat een waarde vertegenwoordigt van 8,59 miljoen dollar. De bitcoin whale heeft alle 149 bitcoins verplaatst naar een nieuwe wallet. 

Een andere wallet, eindigend op “1NNCJ”, kwam dinsdag in beweging na ruim 11 jaar geen activiteit te hebben vertoond. In de wallet waren bijna 25 bitcoins opgeslagen, die inmiddels een waarde hebben bereikt van 1,44 miljoen dollar. De whale achter deze wallet koos ervoor om slechts een klein deel van de coins te verplaatsen naar een andere wallet.

Oude bitcoins meestal verloren

Grote hoeveelheden bitcoins die verplaatst worden is op zich niet heel zeldzaam. Wel komt het weinig voor dat bitcoins die zo lang inactief zijn geweest, weer opnieuw in beweging komen. Bitcoins die ouder dan tien jaar zijn, worden meestal als verloren beschouwd. Dit komt door investeerders die de toegang tot hun bitcoins door verschillende redenen zijn verloren.

Veel analisten houden een termijn van 5 maanden aan. Wanneer munten langer dan vijf maanden niet in beweging zijn geweest, is de kans dat deze in de toekomst wel verplaatst zullen worden ook veel minder waarschijnlijk. Wanneer coins zo lang worden aangehouden, betreft dit meestal lange termijn houders of investeerders die geen toegang meer hebben tot hun wallet.

Tegelijkertijd zijn de analisten het ook met elkaar eens dat lange termijn houders nu steeds meer zullen kiezen voor het verkopen van hun bitcoins. Zeker wanneer de prijzen steeds verder zullen stijgen. Er heerst daarnaast ook een hoop onzekerheid in de markt. Door verschillende factoren zoals de terugbetalingen van de voormalige crypto exchange Mt. Gox en Duitsland die veel van haar bitcoins verkoopt, is er veel verkoopdruk momenteel in de markt.

Het bericht Bitcoin whales ontwaken na 10 jaar en verplaatsen hun miljoenenwinst verscheen eerst op Crypto Insiders.