De Ethereum Improvement Proposal (EIP) 3074 staat gepland om live te gaan tijdens de Pectra upgrade. Het voorstel kreeg echter heel wat kritiek te verduren. Mede-oprichter Vitalik Buterin reageerde snel en stelde in slechts 22 minuten een nieuw voorstel op, genaamd EIP-7702.

Wat hield in EIP-3074 voor ETH?

EIP-3074 was een technisch voorstel om de functionaliteit van Ethereum (ETH) wallets te verbeteren. Dit deed het door bepaalde functies in wallets te laten besturen door middel van smart contracts.

Het specifieke doel van dit voorstel was het introduceren van een mechanisme genaamd invoked contract wallets. Deze verandering zou het mogelijk maken voor transacties om door smart contracts uitgevoerd te worden namens gebruikers, zonder dat deze gebruikers elke transactie individueel hoeven te ondertekenen.

Kritiek vanuit de cryptogemeenschap

Echter, uit de gemeenschap klonken er bezorgde geluiden. Een van de grootste zorgen was dat EIP-3074 een mogelijk risico kon introduceren door extern beheerde smart contracts toe te staan transacties te autoriseren namens gebruikers. Dit kon de deur openzetten voor potentiële misbruiken als zulke smart contracts kwetsbaar waren of slecht ontworpen.

Daarnaast waren er ook zorgen over de manier waarop de update interageerde met bestaande Ethereum standaarden en voorstellen. Specifiek was er een probleem met de compatibiliteit tussen EIP-3074 en een eerder geïmplementeerd voorstel, Ethereum Request for Comment (ERC)-4437.

EIP-7702 als antwoord

EIP-7702 komt met een nieuw gasmodel voor transacties op het netwerk, specifiek gericht op het onderdeel ‘call data’. Call data zijn de gegevens die tijdens een transactie naar smart contracts worden verzonden.

Het nieuwe ontwerp EIP-7702 werd erg positief ontvangen. Jarrod Watts, de developer relations engineer bij Polygon, beschreef het zelfs als “een van de meest impactvolle veranderingen die Ethereum ooit gaat hebben.”

Buterin verdedigt PoS overstap

Vitalik Buterin is het gewend om kritiek te krijgen. Onlands reageerde hij ook op het negatieve commentaar over de transitie van het netwerk van Proof-of-Work (PoW) naar Proof-of-Stake (PoS).

Twee jaar na de overstap blijven de meningen verdeeld. Critici uiten zorgen over mogelijke centralisatie en een verlies aan netwerkintegriteit die het PoS-model met zich mee zou brengen.

Buterin stelt dat, ondanks de perceptie van centralisatie, het PoW-systeem vergelijkbaar gecentraliseerd was, maar dat dit minder onder de aandacht kwam. Hij benadrukt dat het PoS-systeem niet alleen efficiënter en sneller is, maar ook aanzienlijk minder energie verbruikt.

Het bericht Ethereum oprichter Vitalik Buterin wil grote update voor netwerk verscheen eerst op Crypto Insiders.