Door de tijd heen heeft het op de Solana blockchain gebouwde crypto handelsprotocol Cypher meermaals te maken gehad met hacks en gestolen geld. Afgelopen dinsdag werd hier een nieuw hoofdstuk aan toegevoegd, toen bleek dat een insider zo’n 300.000 dollar van het protocol zou hebben gestolen.

300.000 dollar aan crypto’s gestolen

Een ontwikkelaar van het protocol met de gebruikersnaam “Hoak”, heeft afgelopen dinsdag in een verklaring laten weten dat hij maar liefst 300.000 dollar aan cryptocurrencies heeft gestolen uit een fonds van Cypher.

De gelden in het fonds waren bedoeld voor slachtoffers van een hack op het protocol in augustus vorig jaar. Het protocol bevroor direct de smart contracts en probeerde vervolgens in contact te komen met de hackers.

Één dag voor de verklaring van Hoak beschuldigde de oprichter van Cypher, Danny Nelson (beter bekend onder de gebruikersnaam Barrett), de ontwikkelaar al van het meermaals versturen van grote hoeveelheden crypto’s vanuit het fonds naar crypto exchange Binance. De praktijken van Hoak kwamen aan het licht toen een slachtoffer melding maakte van een probleem met het claimen van zijn terugbetaling.

De eerste transacties zouden in december vorig jaar door Hoak zijn uitgevoerd en vervolgens maandenlang hebben aangehouden. Volgens Nelson blijkt uit data van de blockchain zelf dat Hoak in totaal 300.000 dollar heeft overgemaakt naar Binance. Vermoedelijk om deze cryptocurrencies vervolgens om te zetten in fiat geld.

Onderzoek door politie nog gaande

In de verklaring laat Hoak weten de gelden te hebben gestolen om hier vervolgens mee te gaan gokken. De ontwikkelaar kampt naar eigen zeggen met een grote gokverslaving. Op het social media platform X deelt Hoak dat de beschuldigingen waar zijn en dat hij weet dat zijn acties niet zonder gevolgen kunnen blijven.

Nelson heeft aan crypto nieuwssite CoinDesk laten weten dat alle informatie over het voorval en de beschikbare informatie over de identiteit van Hoak is doorgestuurd naar de politie. Zij zullen verder onderzoek doen naar het voorval. De Cypher-oprichter vertelt verder ontdaan te zijn van wat er is gebeurd. Hij had nooit verwacht dat zo’n belangrijke ontwikkelaar, die bovendien het hele systeem wilde herbouwen, zo’n misbruik zou maken van de gelden uit het fonds.

Het bericht Solana insider geeft toe dat hij fortuin heeft gestolen verscheen eerst op Crypto Insiders.