De recent gelanceerde Bitcoin en Ethereum Exchange Traded Funds (ETF’s) in Hongkong ervoeren aanzienlijke uitstroom op maandag. Na twee weken van aanhoudende instromen, heeft een slechte dag aan het begin van deze week de opgebouwde winsten van de afgelopen twee weken bijna volledig uitgewist.

Wat is de situatie van de ETF’s in Hongkong?

Deze nieuw gelanceerde crypto-ETF’s zagen de grootste uitstroom sinds hun introductie op de Aziatische markt, zelfs terwijl Amerikaanse ETF’s op dezelfde dag een netto-instroom van $66 miljoen noteerden.

De Bitcoin ETF’s van Hongkong, waaronder AMC, Harvest, en Bosera, meldden uitstromen van respectievelijk $15,5 miljoen, $9,8 miljoen, en $7,4 miljoen. De Ethereum ETF’s, aangeboden door dezelfde bedrijven, rapporteerden uitstromen van $3 miljoen, $3 miljoen, en $0,6 miljoen.

De notering van Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) ETF’s in Hongkong werd positief ontvangen door veel beleggers. Voor liefhebbers van crypto betekende dit dat de digitale munteenheid nog verder in de mainstream werd opgenomen en potentieel investeringen uit deze regio kon aantrekken.

Er werd ook specifiek aandacht besteed aan de unieke politieke situatie in Hongkong, wat potentieel miljarden kon injecteren in de cryptomarkt. Veel van deze fondsen hebben echter geen toegang tot crypto-investeringen omdat ze afkomstig zijn uit het vasteland van China, waar het bezitten, kopen en verkopen van crypto strikt verboden is.

Crypto ETF’s in de problemen?

Hongkong is een wereldwijd financieel centrum dat miljarden dollars aan investeringen aantrekt. Het land wordt bestuurd volgens het model van ‘één land, twee systemen’. Het was ooit onderdeel van het Britse Rijk maar werd onder een overeenkomst teruggegeven aan China. Ondanks de overdracht aan het vasteland van China bleef Hongkong een vrije markt behouden.

Aziaten, inclusief Chinezen, hebben een hoger adoptiepercentage van crypto dan veel andere etniciteiten. Dit ondanks de enorme regelgevingsuitdagingen in hun thuislanden. China heeft crypto volledig verboden, terwijl landen zoals Zuid-Korea en Japan het uitgebreid reguleren.

Dit heeft echter technisch onderlegde beleggers er niet van weerhouden om schaarse digitale activa te verwerven, met name de topactiva zoals Bitcoin en ETH.

Waarom tonen beleggers weinig interesse in ETF’s?

Allereerst zijn de crypto-ETF’s in Hongkong relatief nieuw, waardoor het te vroeg is om ze af te schrijven. Daarnaast werden deze ETF’s gelanceerd tijdens een periode waarin de prijsindex van digitale valuta algemeen gezien stabiel is gebleven zonder significante prijsstijgingen in de afgelopen weken, wat leidt tot ondermaatse prestaties van ETF’s in het algemeen, niet enkel die op de Hongkongse markt.

Dit vormt een zorgpunt voor deze nieuwe ETF-fondsen. Ze moeten spoedig betere resultaten laten zien om erkend te worden als een legitiem investeringsinstrument, vergelijkbaar met hun Amerikaanse equivalenten.

Het bericht Bitcoin en Ethereum ETF’s in Hongkong zien $40 miljoen uitstromen verscheen eerst op CryptoBenelux.