Coinbase, een van de meest bekende cryptocurrency-beurzen heeft de bedrijfsvoering met succes hervat na vier lange uren van systeemuitval die voor gebruikers aanvoelden als een eeuwigheid.

Op 14 mei kondigde Coinbase aan dat het getroffen was door een grote systeemuitval die de prestaties op zowel desktop- als mobiele apparaten beïnvloedde.

In een bericht op X (voorheen Twitter) beschreef het bedrijf het incident als een “systeembrede uitval”, wat resulteerde in de tijdelijke onbeschikbaarheid van zijn diensten.

De uitval begon om ongeveer 4:15 uur UTC op dinsdag. Echter, na urenlang gebruikers buitengesloten te hebben, kondigde het ondersteuningsteam van het bedrijf op X aan dat de diensten volledig hersteld waren.

Coinbase heeft de oorzaak van de systeemuitval nog niet bekendgemaakt

Aanvankelijk kregen gebruikers die probeerden de Coinbase-website te bezoeken op desktop- en mobiele apparaten een foutmelding te zien: “503 Service Tijdelijk Niet Beschikbaar”.

Hoewel het bedrijf gebruikers informeerde over de “systeembrede uitval”, werden details over de exacte oorzaak van de downtime niet vermeld.

Het ondersteuningsteam gebruikte X (voorheen Twitter) om gebruikers te melden dat het bedrijf de exacte oorzaak van de storing niet had kunnen vaststellen, terwijl ze gebruikers verzekerden dat hun fondsen veilig waren.

Het gebrek aan een definitieve verklaring voor de downtime leidde tot speculaties dat het te wijten kon zijn aan serveronderhoud of systeemoverbelasting.

Volgens een ontwikkelaarsgids van Mozilla is overbelasting een van de meest voorkomende oorzaken van dergelijke verstoringen, wat kan hebben bijgedragen aan de problemen bij Coinbase.

Ondanks dat de dienst weer online is gebracht, heeft Coinbase de specifieke oorzaak van de storing niet bekendgemaakt, waardoor gebruikers en industrie-observatoren kunnen speculeren over het incident.

Niet voor het eerst

De recente systeemstoring van vier uur bij Coinbase staat niet op zichzelf. Eerder dit jaar kreeg Coinbase, samen met andere crypto-beurzen, te maken met tijdelijke uitvallen in februari.

Deze storingen werden getriggerd door een plotselinge piek in de handelsactiviteit van cryptovaluta’s, veroorzaakt door een snelle daling van bijna 10% in de Bitcoin (BTC) prijs tijdens een zogenaamde flitscrash, voordat deze zich herstelde.

In maart kende Coinbase nog een technisch probleem waardoor sommige gebruikers geen toegang konden krijgen tot hun accounts.

Deze tijdelijke technische problemen belemmerden gebruikers in het benutten van het platform, met als gevolg dat enkele handelaren tijdelijk een saldo van nul zagen op hun Coinbase-accounts.

Ondanks dat dergelijke uitvallen frustrerend zijn voor gebruikers van crypto-exchanges, komen ze niet alleen voor op gecentraliseerde platforms.

Zo werd onlangs gemeld dat Degen Chain, een gedecentraliseerd financieel (DeFi) protocol, meer dan 12 uur kampte met een systeemstoring.

Deze storing beperkte tijdelijk de toegang van gebruikers tot andere blockchain-projecten, inclusief de bruggen die met de keten geassocieerd zijn.

Vorige maand ondervond ook Shibarium, een laag-2 netwerk ontwikkeld voor het Shiba Inu-ecosysteem, een systeemstoring die de prestaties van SHIB beïnvloedde.

Het bericht Coinbase ervaart vier uur durende systeemuitval verscheen eerst op CryptoBenelux.