Kan de Belastingdienst je crypto zien?

 

Ja, de Belastingdienst kan informatie ontvangen over je crypto-activiteiten, vooral als deze plaatsvinden op platforms die aan rapportageverplichtingen moeten voldoen.

Cryptocurrency-uitwisselingen en brokers kunnen bijvoorbeeld verplicht zijn om transactiegegevens door te geven aan de Belastingdienst, zoals in Nederland gebeurt met de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Daarnaast kunnen de autoriteiten informatie opvragen bij banken en andere financiƫle instellingen over transacties die verband houden met cryptocurrencies.

Bovendien kan de Belastingdienst gegevens verkrijgen via internationale samenwerking met belastingdiensten van andere landen, vooral als er sprake is van grensoverschrijdende transacties.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de belastingregels met betrekking tot cryptocurrencies in jouw rechtsgebied en ervoor te zorgen dat je je belastingverplichtingen nakomt, zoals het correct rapporteren van je inkomsten uit crypto-activiteiten.