Bitcoin (BTC) Koers

Bitcoin-prijsgrafiek en huidige Bitcoin koers.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een gedecentraliseerde digitale valuta, vaak aangeduid als een cryptocurrency. Het werd uitgevonden in 2008 door een onbekend persoon of groep mensen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto en uitgebracht als open-source software in 2009. Bitcoin werkt op een peer-to-peer netwerk, wat betekent dat transacties rechtstreeks tussen gebruikers plaatsvinden zonder de noodzaak van een centrale autoriteit, zoals een bank of overheid.

Belangrijke kenmerken van Bitcoin zijn onder meer:

  1. Decentralisatie: Bitcoin werkt op een gedecentraliseerd netwerk van computers, bekend als nodes, die gezamenlijk de blockchain onderhouden, een openbaar grootboek van alle transacties.
  2. Beperkte voorraad: De totale voorraad Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen munten, waardoor het een deflatoir actief is. Deze schaarste is ingebouwd in het protocol en is ontworpen om de schaarste van edele metalen zoals goud na te bootsen.
  3. Veilige transacties: Transacties op het Bitcoin-netwerk worden beveiligd met cryptografische technieken. Elke transactie wordt geverifieerd en vastgelegd op de blockchain, waardoor deze onveranderlijk en bestand is tegen manipulatie.
  4. Pseudonimiteit: Hoewel transacties en portemonnee-adressen zichtbaar zijn op de blockchain, zijn de identiteiten van gebruikers doorgaans pseudoniem. Het is echter belangrijk op te merken dat Bitcoin-transacties kunnen worden getraceerd en geanalyseerd, en anonimiteit niet gegarandeerd is.
  5. Toegankelijkheid: Bitcoin kan wereldwijd worden gekocht, verkocht en overgedragen, 24/7, met relatief lage transactiekosten in vergelijking met traditionele banksystemen. Deze toegankelijkheid heeft Bitcoin populair gemaakt voor grensoverschrijdende transacties en als een waardeopslag.
  6. Volatiliteit: De prijs van Bitcoin staat bekend om zijn volatiliteit, met significante schommelingen over korte periodes. Factoren zoals marktvraag, regelgevende ontwikkelingen en macro-economische trends kunnen de prijs beïnvloeden.

Over het algemeen vertegenwoordigt Bitcoin een nieuw concept van geld en financiën, waarbij traditionele ideeën over valuta en betalingssystemen worden uitgedaagd. Het heeft aanzienlijke aandacht gekregen van investeerders, technologen en beleidsmakers, wat leidt tot debatten over zijn potentieel als een ruilmiddel, waardeopslag en hedge tegen inflatie.