De afgelopen maanden is er een opvallende trend gaande in de crypto wereld: ‘celebrity coins’. Dit zijn cryptomunten gecreëerd en gepromoot door bekende persoonlijkheden. Onderzoek toont aan dat beroemdheden vaak veel profiteren van deze activiteiten. Maar dit is niet zonder risico. Experts menen dat deze celebrities met vuur spelen en mogelijk vervolgd kunnen worden door de Amerikaanse financiële waakhond.

Wat zijn de celebrity tokens precies?

Iggy Azalea, Caitlyn Jenner, Jason Derulo. Dit zijn drie Amerikaanse sterren die de afgelopen maanden hun eigen memecoins hebben gelanceerd en deze vervolgens  via social hebben media gepromoot.

David Chung van Creo Legal meent dat het drietal zich met dit gedrag in de schijnwerpers zet. Maar niet op een positieve manier. Met deze acties trekken ze namelijk de aandacht van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. “De SEC zou mogelijk achter ze aan kunnen gaan voor het verkopen van ongeregistreerde effecten zonder licentie,” zegt Chung.

Azalea’s Mother Iggy (MOTHER) token is sinds zijn piek met maar liefst 84,5 procent gedaald. Jenner’s en Derulo’s tokens, JENNER en JASON, zijn respectievelijk met 55,5 procent en 78 procent gedaald sinds ze hun juni op hun hoogtepunt stonden.

On-chain data toont echter aan dat meerdere wallets veel geld verdienden rond de lanceringen van de tokens. We kunnen aannemen dat dit om wallets van de beroemdheden zelf gaat. Investeerders zitten echter met de gebakken peren. Mag dit ongestraft gebeuren?

Wat zijn de juridische gevolgen?

Volgens juridische experts is dit gedrag dus niet zonder risico’s. Zoals Chung al zei overtreedt de promotie en verkoop van deze tokens mogelijk de effectenwetten. Dit betekent dat de celebrities die betrokken zijn bij de creatie en promotie van deze munten mogelijk strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Maar dit gedrag is niet iets nieuws. In oktober 2022 moest Kim Kardashian bijvoorbeeld ruim een miljoen dollar betalen na het promoten van de EMAX memecoin zonder de juiste vergunningen. De eerdergenoemde celebrities lopen dezelfde risico’s.

Maar wie is er precies strafbaar? En is het aan te tonen dat de beroemdheden precies weten wat ze aan het doen zijn. Jenner en Derulo beweren bijvoorbeeld dat ze werden opgelicht door door een bekende memecoin-promotor bij de creatie van hun tokens. Onderzoek moet uitwijzen hoe betrokken ze daadwerkelijk waren bij de lancering en promotie van hun tokens.

Het bericht Memecoins massaal gelanceerd door beroemdheden: SEC dreigt met vervolging verscheen eerst op Crypto Insiders.