Stabiele crypto Tether favoriet in crimineel netwerk van $11 miljard

Recent onderzoek van Elliptic heeft onthuld dat het enorme platform Huione Guarantee diep betrokken is bij grootschalige criminaliteit met crypto in Zuidoost-Azië. 

Het platform, een online marktplaats van de Cambodjaanse conglomeratie Huione Group, faciliteerde transacties ter waarde van meer dan $11 miljard. Daarvan is een aanzienlijk deel gelinkt aan witwaspraktijken en cybercriminaliteit. 

Wat voor illegale praktijken gebeuren op Huione Guarantee?

Het platform richt zich vooral op de Chinese markt en maakt gebruik van duizenden kanalen op sociale media-apps. Deze kanalen worden beheerd door handelaren die illegale diensten en producten aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn persoonlijke gegevens, witwasdiensten en scamming software. Volgens het onderzoek zijn er zelfs handelaren die martelwerktuigen aanbieden.

Er worden op het platform meerdere betaalmethoden gebruikt zoals bankoverschrijvingen en bestaande betaaldiensten. Opvallend genoeg is de stabiele crypto tether (USDT) de voorkeur van de meeste gebruikers.

Dit heeft alles te maken met de privacy en anonimiteit die crypto biedt aan kwaadwillenden. Maar volgens Dr. Tom Robinson van Elliptic heeft de transparantie van crypto geleid tot het blootleggen van de criminele transacties.

“Natuurlijk betekent dit aspect ook dat deze crypto-transacties kunnen worden getraceerd en geblokkeerd op een manier die niet mogelijk is bij andere betalingen.”

De traceerbaarheid van crypto

Het onderzoeksteam van Elliptic heeft honderden crypto-adressen geïdentificeerd die verbonden zijn aan Huione Guarantee en de betrokken handelaren. Elliptic helpt klanten nu hun partners te ‘screenen’, en na te gaan of deze banden hebben met Huione Guarantee.

“We hebben in onze tools honderden adressen gelabeld die door deze entiteiten worden gebruikt, en onze klanten kunnen transacties en wallets screenen op links naar deze adressen.”

Robinson zegt ook dat autoriteiten de data van Elliptic kunnen gebruiken voor eventuele vervolging.

“Autoriteiten kunnen deze betalingen traceren en de verantwoordelijken voor deze oplichtingspraktijken vervolgen. Crypto is een zwakke plek voor deze scams, wat kan helpen om de verantwoordelijken ter verantwoording te roepen.”

In het rapport meldt Elliptic ook dat crypto scammers steeds meer gebruik maken van artificial intelligence. Hierbij worden er nepvideo’s gemaakt van beroemdheden om mensen op te lichten. Ook wordt AI gebruikt voor het kraken van crypto seed phrases.

Het bericht Stabiele crypto Tether favoriet in crimineel netwerk van $11 miljard verscheen eerst op Crypto Insiders.