De Bank van Italië zal binnenkort richtlijnen uitbrengen voor de MiCA-verordening van de EU. Gouverneur Fabio Panetta benadrukte tijdens een toespraak voor de Italiaanse Bankiersvereniging (ABI) het belang van een stabiel betalingssysteem.

Volgens een recent Reuters-rapport identificeert de MiCA-regelgeving elektronische geldtokens (EMTs) en activareferentietokens (ARTs) als levensvatbare betalingsmethoden. Panetta legde uit dat EMTs gekoppeld zijn aan een enkele officiële valuta, terwijl ARTs afhankelijk zijn van een of meer onderliggende activa.

Panetta stelde dat alleen EMTs het volledige publieke vertrouwen als betaalmiddel kunnen behouden. Deze tokens kunnen door banken of instellingen voor elektronisch geld worden uitgegeven. Dit is bedoeld om de betrouwbaarheid en stabiliteit van het betalingssysteem te waarborgen, ondanks de groeiende populariteit van crypto-activa.

Daarnaast benadrukt deze strategische zet van de Bank van Italië haar inzet om crypto-activa te integreren in het traditionele financiële systeem. Door MiCA te implementeren, streeft Italië naar een gereguleerde en veilige omgeving voor crypto-transacties. De richtlijnen zullen duidelijkheid en richting bieden voor marktdeelnemers, wat het vertrouwen in de zich ontwikkelende digitale activamarkt zal versterken.

De MiCA-verordening zal de Europese crypto-markt revolutioneren. Volgens Patrick Hansen, Directeur Strategie en Beleid bij Circle, zal MiCA de EU-crypto-markt lokaliseren, institutionaliseren en consolideren. Hij gelooft dat MiCA de markt zal professionaliseren en deelnemers zal dwingen zich aan te passen of te vertrekken.

Dit regelgevingskader zal de broodnodige duidelijkheid en structuur aan de crypto-markt geven. Door duidelijke regels en richtlijnen vast te stellen, streeft MiCA naar een veiliger en transparanter omgeving voor crypto-transacties.

Bovendien is de recente aankondiging van Circle dat haar stablecoins, USDC en EURC, nu beschikbaar zijn onder EU-regelgeving, een belangrijke mijlpaal. Deze ontwikkeling maakt Circle het eerste stablecoin-bedrijf dat aan MiCA voldoet.

De introductie van MiCA zal naar verwachting leiden tot een toename van institutionele deelname en grotere marktstabiliteit. Door een gereguleerde omgeving te bevorderen, streeft MiCA ernaar investeerders te beschermen en de duurzaamheid van de crypto-markt op lange termijn te waarborgen.

Het bericht Bank van Italië maakt zich klaar MiCA-regulatie te implementeren verscheen eerst op CryptoBenelux.