Een reeks van acht in de Verenigde Staten gevestigde spot Ethereum exchange-traded funds (ETF’s) komen steeds dichter bij hun lancering, maar een exacte datum is nog niet bekend, zei Katherine Dowling, Chief Compliance Officer van crypto vermogensbeheerder Bitwise.

“We zien in de wijzigingen van de S-1 formulieren dat er steeds minder problemen zijn tussen de uitgevers en de SEC,” vertelde Dowling op 9 juli aan Bloomberg. “Dit wijst erop dat we bijna bij de eindstreep zijn voor de lancering.”

Formulier S-1’s bevatten informatie over de uitgever en de effecten die zij willen aanbieden. Zodra deze formulieren zijn goedgekeurd, kunnen de producten gelanceerd worden. Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), voorspelde onlangs dat de spot Ether ETF’s deze zomer zullen lanceren.

“Iedereen heeft een andere definitie van zomer. Het is een lange, hete zomer geweest voor de uitgevers die wachten,” zei Dowling.

Verscheidene uitgevers van spot Ether ETF’s wachten al zes weken op de goedkeuring van hun S-1 registratieverklaringen door de SEC, nadat de toezichthouder op 23 mei enkele 19b-4 aanvragen had goedgekeurd. Begin juli hebben de uitgevers hun gewijzigde S-1 formulieren ingediend na feedback van de SEC.

Matt Hougan, Chief Investment Officer van Bitwise, schat dat de spot Ether ETF’s in de eerste 18 maanden van handel tot $15 miljard aan investeringen kunnen aantrekken, vergelijkbaar met de instromen van de spot Bitcoin ETF’s sinds hun lancering zes maanden geleden.

De SEC staat ook open voor andere crypto-producten naast Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Dowling zei dat de SEC openstaat voor gesprekken over nieuwe producten die op de markt komen. “We hebben met de SEC gesproken over toekomstige producten,” zei Dowling. “Onze communicatie met de SEC over deze producten was vrij positief.”

De Chicago Board Options Exchange (CBOE) heeft op 8 juli aanvragen ingediend om spot Solana ETF’s te noteren namens VanEck en 21Shares.

Hoewel Dowling twijfelt of een derde spot cryptocurrency ETF zal worden goedgekeurd onder Gensler’s leiding, merkte senior Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas op 9 juli op dat een aanvraag voor een spot Solana ETF waarschijnlijk “dood bij aankomst” zou zijn als Biden herkozen wordt en Gensler aanblijft als hoofd van de financiële toezichthouder.

Het bericht Ethereum ETF’s kunnen bijna lanceren, aldus Bitwise CCO verscheen eerst op CryptoBenelux.