Bitcoin (BTC) in El Salvador maakt einde aan overboekingskosten, Western Union loopt $400 miljoen mis
Ontvang een gratis aandeel

Beleg commissievrij met BUX Zero en ontvang een gratis aandeel van Apple, GoPro, Nike of een van de vele andere waardevolle bedrijven*

Bux Zero

De nieuwe bitcoin (BTC) wallet van El Salvador gooit het huidige systeem rondom geld overmaken op de schop. Financiële dienstverleners als Western Union kunnen hierdoor zo’n $400 miljoen per jaar mislopen.

Het grootste gedeelte van de inwoners van El Salvador is afhankelijk van geld wat wordt overgemaakt vanuit het buitenland, bijvoorbeeld van familieleden. Vorig jaar ging dit om een bedrag van $6 miljard, wat 23% van het bruto binnenlands product van El Salvador was. Een groot gedeelte hiervan ging naar tussenpersonen, zoals dus Western Union. Western Union maakte de geldtransfers mogelijk, maar vroeg hiervoor wel commissies. Sinds bitcoin een wettig betaalmiddel is geworden in het Midden-Amerikaanse land zijn die derde partijen niet meer nodig. Doordat geld nu overgemaakt kan worden d.m.v. bitcoin gaat Western Union al die opbrengsten via commissies mislopen. Vorig jaar was dat ongeveer $400 miljoen, zo wist CNBC te melden.

Naast het feit dat er commissies aan te pas komen wanneer men geld overmaakt naar El Salvador zaten er nog meer nadelen aan. Lange tijd was de enige manier om fysiek naar een Western Union kantoor te gaan en dan moest het ook nog eens met fysiek geld. Vervolgens was het ook nooit helemaal zeker dat het geld, in de juiste hoeveelheid, bij de juiste mensen terecht kwam in El Salvador. Deze problemen werden ook gezien door president Nayib Bukele, wat er uiteindelijk toe geleid heeft dat bitcoin nu een wettig betaalmiddel is in het land. Als onderdeel van deze nieuwe wetgeving heeft El Salvador een eigen nationale crypto wallet in het leven geroepen, genaamd Chivo. 

De bitcoin Chivo wallet

De Chivo wallet gaat ervoor zorgen dat overmaken snel gaat en zonder extra kosten. Ook vanuit het buitenland. Crypto expert Matt Hougan zei het volgende:

“Het zal niet van de ene dag op de andere gaan. Niet 100% van de overmakingen zullen morgen al naar de Chivo app gaan. Deze dingen kosten tijd.  Daarnaast maken mensen maken zich natuurlijk zorgen over het uitproberen van nieuwe dingen met geld. Maar de huidige tarieven voor geldtransfer zullen onhoudbaar blijken.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat bedoeling dat bitcoin voor decentralisatie zorgt en daarbij de financiële controle teruggeeft aan de inwoners van El Salvador. De Chivo wallet moet hierbij gaan helpen.