Ethereum (ETH) layer-2 oplossingen verwerken meer transacties dan het Bitcoin (BTC) netwerk
Ontvang een gratis aandeel

Beleg commissievrij met BUX Zero en ontvang een gratis aandeel van Apple, GoPro, Nike of een van de vele andere waardevolle bedrijven*

Bux Zero

De afgelopen tijd hebben layer-2 schaal oplossingen voor Ethereum (ETH) hun opmars gemaakt. Layer-2 systemen worden bovenop de Ethereum blockchain gebouwd en hebben als doel dit netwerk sneller en efficiënter te maken. Door de torehoge gas fees, of transactiekosten, op het Ethereum netwerk werden dergelijke systemen bijna noodzakelijk.

Bitcoin ingehaald

Inmiddels lijkt het er zelfs op dat het layer-2 ecosysteem dat bovenop het Ethereum netwerk gebouwd is meer transacties verwerkt dan het hele Bitcoin (BTC) netwerk. Dit blijkt uit de data van analyse bedrijf CoinMetrics in samenwerking met de analist Evan van Ness.

Op maandag werden er op alle Ethereum layer-2 protocollen meer transacties verwerkt dan op het Bitcoin netwerk. Bitcoin verwerkte zo’n 210.000 transacties die dag terwijl de layer-2 protocollen gezamenlijk meer dan 250.000 transacties verwerkten.

Zwaargewichten binnen dit layer-2 ecosysteem waren onder meer het nieuwe Arbitrum met 56.000 en Optimistic Ethereum met 28.000 transacties. StarkWare verwerkte de meeste transacties. Dit waren er zo’n 143.000. 

Volgens een topman van het layer-2 project Polygon (MATIC) zijn het vooral kleine transacties die door het ecosysteem worden verwerkt. Volgens hem was op maandag maar liefst 45% van alle transacties minder dan $1,45 in waarde.

De kosten van transacties op layer-2 platformen is enorm laag. Waar een transactie op het Ethereum netwerk zelf op dit moment zo’n $11 kost, kunnen de kosten op verschillende layer-2 platformen zo laag zijn als $0,40. Dat is een enorm verschil en geeft een verklaring voor de enorme populariteit van dergelijke platformen.

Bitcoin fans waren er als de kippen bij om vraagtekens te zetten bij de claim dat het Ethereum layer-2 ecosysteem meer transacties verwerkt dan het Bitcoin netwerk.. Volgens hen is het namelijk niet eerlijk dat de layer-2 schaal oplossingen op het Bitcoin netwerk niet worden meegenomen. 

Zo zou het Bitcoin Lightning Network (LN) een grote hoeveelheid transacties verwerken. De analist Evan van Ness stelt echter dat dit wel meevalt. Volgens hem worden er maar weinig transacties via het LN verwerkt.