Jacht op brein achter het litecoin (LTC) nepnieuws geopend, dader kan zware straf tegemoet zien
Ontvang een gratis aandeel

Beleg commissievrij met BUX Zero en ontvang een gratis aandeel van Apple, GoPro, Nike of een van de vele andere waardevolle bedrijven*

Bux Zero

Een paar dagen geleden vond er iets bijzonder opmerkelijks plaats. De koers van litecoin (LTC), en daarop volgend van vrijwel de hele crypto markt leek, ineens explosief te stijgen. De reden hierachter zou het grote nieuws zijn dat de gigantische Amerikaanse winkelketen Walmart betalingen met litecoin zou gaan accepteren.

Al snel bleek dat dit nepnieuws was. Echter, het nieuws was enorm geloofwaardig omdat gevestigde nieuwsplatformen zoals Reuters en CNBC dit nieuws de wereld in brachtten alsof het echt was. Zelfs de Litecoin Foundation trapte in de desinformatie campagne.

Jacht op de dader

Volgens Reuters heeft Walmart inmiddels een onderzoek geopend naar hoe het kon gebeuren dat dit nepnieuws substantie wist te verkrijgen en wie de dader was. Ook GlobeNewsWire, het eerste nieuwsplatform dat het nepnieuws rapporteerde, heeft aangegeven dat zij een onderzoek gaan starten.

“We zullen samenwerken met de relevante autoriteiten om een volledig onderzoek te faciliteren, inclusief enige criminele activiteiten die zijn gemoeid bij deze zaak.”

Het is duidelijk dat de betrokken partijen het hier niet bij laten zitten. De jacht op de dader, of daders, is geopend. Mocht deze dader uiteindelijk boven water komen als gevolg van dit onderzoek dan zou het hem zo maar eens duur komen te staan.

Straf

Het komt binnen de wereld van crypto helaas regelmatig voor dat er bepaalde actoren zich actief bezighouden met marktmanipulatie. Pump & dump taferelen zijn bijna aan de orde van de dag en maar weinig mensen winden zich hier erg over op. Daarnaast is het ook niet echt bij wet verboden.

Het wordt anders zodra de traditionele aandelenmarkt er bij betrokken raakt. Uiteraard zijn dergelijke vormen van marktmanipulatie binnen de aandelenmarkt uit den boze. 

In dit geval werd deze markt wel degelijk aangetast. Het ging hier natuurlijk om de winkelketen Walmart. Walmart is een publiekelijk verhandeld bedrijf en staat genoteerd op de beurs. Al is de koers van Walmart nauwelijks beïnvloed door het nepnieuws, er wordt wel op een illegitieme wijze het imago van het bedrijf aangetast.

Om die reden kan de dader, mits hij gepakt wordt, een behoorlijk straf tegemoet gaan zien. Het zou hier gaan om ‘third party misrepresentation’. Dit wordt gezien als een vorm van effecten fraude. Veroordeelden kunnen een straf toegediend krijgen van maximaal 5 jaar gevangenisstraf en een geldboete oplopend tot $5 miljoen.