Ethereum ETH Koers

Ethereum prijsgrafiek en huidige Ethereum koers.

Ethereum ETH?

Ethereum (ETH) is een open-source, gedecentraliseerd blockchain-platform dat is ontwikkeld door de programmeur Vitalik Buterin en gelanceerd in 2015. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid en wordt vaak gezien als meer dan alleen een digitale valuta. Ethereum maakt het mogelijk om gedecentraliseerde applicaties (DApps) te bouwen en slimme contracten uit te voeren, wat betekent dat ontwikkelaars complexe programma's kunnen maken die automatisch worden uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan.

Belangrijke kenmerken van Ethereum zijn onder meer:

  1. Smart contracts: Dit zijn zelf-uitvoerbare contracten die zijn vastgelegd in code en worden uitgevoerd op de Ethereum blockchain. Ze stellen partijen in staat om overeenkomsten te sluiten zonder tussenkomst van een tussenpersoon en worden automatisch afgedwongen zodra aan de voorwaarden is voldaan.
  2. Decentralisatie: Ethereum streeft naar decentralisatie, vergelijkbaar met Bitcoin, wat betekent dat het wordt beheerd door een netwerk van computers over de hele wereld in plaats van door één enkele entiteit.
  3. Ether (ETH): Ether is de native cryptocurrency van het Ethereum-netwerk. Het wordt gebruikt om transacties uit te voeren en om transactiekosten te betalen voor het uitvoeren van slimme contracten en DApp-operaties op het netwerk.
  4. Turing-volledigheid: Ethereum is turing-volledig, wat betekent dat het elk berekenbaar probleem kan oplossen en elk algoritme kan uitvoeren. Dit maakt het platform zeer flexibel en geschikt voor verschillende toepassingen.
  5. Ecosysteem: Ethereum heeft een bloeiend ecosysteem van ontwikkelaars, bedrijven en gebruikers die bijdragen aan de groei en adoptie van het platform. Dit heeft geleid tot een breed scala aan toepassingen, waaronder gedecentraliseerde financiën (DeFi), non-fungible tokens (NFT's), gaming en meer.

Ethereum wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke blockchain-platforms vanwege zijn vermogen om innovatie en ontwikkeling in de bredere blockchain- en cryptocurrency-ruimte te stimuleren.