Leijten (SP) over Tata-debat: “Iedereen wil nu snel gezondheidsoplossing”
Ontvang een gratis aandeel

Beleg commissievrij met BUX Zero en ontvang een gratis aandeel van Apple, GoPro, Nike of een van de vele andere waardevolle bedrijven*

Bux Zero

In reactie op het debat over de toekomst van Tata Steel denkt Tweede Kamerlid Renske Leijten dat ‘er gewonnen is dat iedereen ziet dat we een groot probleem hebben en dat er geen taboes mogen zijn op de oplossing’. Ook demissionair staatssecretaris Van Weyenberg ziet dat er ‘een begin is gemaakt’, maar hij waarschuwt ook: “We zijn er nog lang niet.”

Leijten ziet ook een verantwoordelijkheid voor de Tweede Kamer, nu ‘iedereen op de korte termijn een gezondheidsoplossing wil. Het is aan ons om volgende week goede, scherpe maar ook haalbare moties neer te leggen’.

Van Weyenberg ziet met genoegen aan dat de Kamerleden eensgezind leunen richting de versie van het vergroeningsplan zonder opslag van CO2 in de Noordzee. “Een jaar geleden waren we daar nog niet”, zegt hij.

Hij probeerde daarbij de druk op Tata Steel zelf op te voeren: “Jullie hebben beloofd dat jullie jullie maatregelenpakket om Tata schoner te maken, sneller gaan uitvoeren. Ik hoor graag de bedragen en de data waarop dat dan geregeld is.”

Tekst loopt door onder de video.

Opmerkelijk detail bij de reactie van demissionair minister Stef Blok is dat hij ervan uitgaat dat beide vergroeningsplannen uitgaan van opslag in de Noordzeebodem, terwijl dat bij één van de plannen uitdrukkelijk overgeslagen wordt.

Verder zei Blok dat het openhouden van Tata van groot belang is ‘vanwege de duizenden banen’, en dat de Tweede Kamer dus opties moet onderzoeken om het bedrijf te vergroenen.

Dat is enigszins tegengesteld aan uitlatingen van Van Weyenberg eerder deze week. Die zei dat er ‘geen toekomst is voor Tata Steel als het staalbedrijf niet schoner wordt‘.