Zaanse koopwoningen bereiken recordprijzen: “We moeten heel veel mensen teleurstellen”
Ontvang een gratis aandeel

Beleg commissievrij met BUX Zero en ontvang een gratis aandeel van Apple, GoPro, Nike of een van de vele andere waardevolle bedrijven*

Bux Zero

Nergens in Nederland zijn de prijzen voor koopwoningen zo hard gestegen als in de Zaanstreek. In zes jaar tijd werden de huizen 80 procent duurder, het gemiddelde ligt nu op 366.000 euro. Voor de meeste Zaankanters veel te duur en voor jonge starters zelfs onbereikbaar. “Ik ben 31 jaar en  zou niet weten hoe ik het geld bij elkaar zou moeten krijgen”, zegt een Zaankanter. 

Voor starters zijn de huidige prijzen van de koopwoningen in de Zaanstreek inmiddels onbetaalbaar en is de situatie daarmee uitzichtloos geworden. “Voor de meeste jongeren zit er niets anders op dan bij hun ouders thuis te blijven wonen”, vertelt een Zaankanter aan NH Nieuws. 

Voor Amsterdamse gezinnen zijn de prijzen juist goedkoop. Zij vinden dan ook meer hun weg in de Zaanstreek. “Het is hier natuurlijk ook overbieden, maar niet zoals in Amsterdam, dat scheelt een heel stuk”, vertelt een bewoonster.

Makelaars Jan den Adel en Robert de Joode zien een totaal oververhitte markt. “We zien op dit moment dat er veel vraag is en het aanbod steeds minder wordt. En de prijzen stijgen enorm”, zegt De Joode. “Er is nog wat ruimte voor de Zaan, maar je ziet wel een belang van Amsterdammers voor grotere gezinswoningen. Zij verdienen dan ook meer.”

Overbieden

Den Adel ziet ook meer Amsterdammers die na de verkoop van hun woning met de overwaarde veel gemakkelijker in de Zaanstreek kunnen kopen. Zaankanters lijken dus de dupe van de overspannen woningmarkt. 

“We moeten heel veel mensen teleurstellen”, zegt Den Adel, die voorlopig nog geen plafond ziet. “De prijzen blijven maar door zijn stijgen, wij zijn ook telkens verrast”. En sommige aspirant-kopers zijn zo wanhopig dat ze zelfs een ton overbieden. “Het is totaal gekte”, besluit hij.