De aanval van Iran tegen Israël, en de mogelijke oorlog die daaruit voortvloeit, is hét gesprek van de dag. Ook binnen de cryptomarkt is het een hot topic. Niet gek, de koersen reageerden afgelopen nacht heftig op het nieuws. Dat had alles te maken met paniek onder traders en investeerders. Maar is dit het begin van een bearmarkt, of hebben we dit vaker meegemaakt?

Cryptomarkt vangt klappen; krimp van $450 miljard

Dit weekend was behoorlijk volatiel voor de cryptomarkt. Dat had alles te maken met de aanvankelijk dreigende, en uiteindelijk uitgevoerde aanval van Iran op Israël. Dergelijke situaties die invloed kunnen hebben op de wereldeconomie hebben vrijwel altijd een groot effect op de cryptomarkt.

Het maakt daarbij niet uit op welk tijdstip iets gebeurt; de cryptomarkt is 24/7 open. De cryptomarkt reageerde dan ook heftig op de situatie in het Midden-Oosten dit weekend. Waar de totale marktkapitalisatie (de waarde van alle crypto bij elkaar) op vrijdag al de daling inzette, volgde een nieuwe rode golf nadat de aanval werd uitgevoerd.

Ondanks een licht herstel staan cryptocurrencies als ethereum (ETH), solana (SOL), toncoin (TON) en cardano (ADA) nog altijd ruim 5 procent in het rood ten opzichte van 24 uur geleden.

Al met al verloor de cryptomarkt dit weekend ongeveer 450 miljard dollar aan waarde door de dalende koersen. Dat is daling van 17,6 procent. Vrijdag waren alle crypto bij elkaar nog zo’n 2,5 biljoen dollar waard, op het dieptepunt was hier nog 2,27 biljoen dollar van over.

Inmiddels veert de markt dus wel weer iets op nu de aanval voorbij is. Nu is de vraag of en hoe Israël gaat reageren. Mocht dit uitmonden in een groter conflict dan kan dit opnieuw volatiliteit en onzekerheid op de markten veroorzaken.

Dit gebeurde er met bitcoin na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne

Om een idee te krijgen van hoe bitcoin en de cryptomarkt zich gedragen tijdens dergelijke grote gebeurtenissen, kunnen we terug in de tijd kijken. De grafieken laten zien hoe bitcoin bijvoorbeeld gigantisch hard crashte tijdens het uitbreken van de coronapandemie.

Destijds zakte bitcoin in één dag met ruim 40 procent in waarde nadat duidelijk werd hoe serieus het was. Een pandemie heeft echter een groter effect op de wereldeconomie dan een conflict in een beperkt gebied, zoals het Midden-Oosten of de oorlog in Oekraïne.

Willy Woo, een on-chain analist, vergelijkt in een post op X de daling gisteren met de daling nadat Rusland Oekraïne binnenviel. Deze twee correcties lijken veel op elkaar. Beide keren zakte bitcoin namelijk met 10 procent in waarde, waarna het herstel in de dagen erop inzette.

“BTC daalde onmiddellijk met 10 procent bij het uitbreken van de oorlog tussen Iran en Israël.

Deze grafiek is vanaf het moment dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, toen ook met een daling van 10 procent tot gevolg. Herstel vond binnen enkele dagen plaats.”

Het is hoe dan ook opletten geblazen voor crypto-investeerders. Mocht het conflict in het Midden-Oosten verder ontbranden dan kan dat, zoals gezegd, voor meer volatiliteit zorgen op de markten. Het positieve nieuws is dat de Verenigde Staten hebben aangekondigd niet mee te zullen doen aan een oorlog tegen Iran. Dit kan een signaal zijn dat het conflict enigszins beperkt blijft.

Het bericht Cryptomarkt verliest $450 miljard, analist deelt hoopvolle grafiek verscheen eerst op Crypto Insiders.