Binnen de wereld van cryptocurrencies kunnen crypto-netwerken op basis van “Proof-of-Work” (PoW) of “Proof-of-Stake” (PoS) werken. Deze manier van werken bepaalt hoe en door wie transacties worden verwerkt. Nu het Ethereum-netwerk is overgestapt naar het PoS-systeem komen er uit de community ook kritische geluiden.

De werking van het PoS-systeem

In het PoS-systeem van Ethereum moet een handelaar 32 ethereum (ETH) vastzetten, oftewel “staken”. Deze inleg is een soort borg en weert personen met kwade bedoelingen. Na de inleg wordt deze persoon een “validator” en daarmee verantwoordelijk voor het goedkeuren van transacties. In ruil voor deze werkzaamheden ontvangt de validator een vergoeding in ethereum. Door de vele validators en de hoeveelheid ETH die daarmee is gestaket is de betrouwbaarheid van het netwerk gewaarborgd.

Wanneer er regels worden overtreden door de validator kunnen nodes op het netwerk een straf opleggen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een boete, welke van de ingelegde borg af gaat.

Overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake

Het Ethereum-netwerk is twee jaar geleden overgestapt van het PoW-systeem naar het PoS-systeem. Binnen de Ethereum-community zijn er veel discussies over de overstap en of dit de juiste keuze is geweest. Kort geleden heeft de oprichter van het netwerk zich hierover uitgesproken naar aanleiding van een post van de Amerikaanse onderneemster Amanda Casscatt.

In de post kaartte de onderneemster aan dat er binnen de Ethereum community veel gebruikers zijn die liever bij het oude systeem van Proof-of-Work waren gebleven. De overstap zou een negatieve invloed hebben gehad op de centralisatie, de betrouwbaarheid van het netwerk en de energiekosten die in de marktprijs verwerkt waren.

Opheldering van Vitalik Buterin

Na de post op X deelde de Ethereum-oprichter zijn eigen kijk op de overstap en waarom hij nog steeds achter de keuze staat.

Volgens Buterin was PoW ook best gecentraliseerd, alleen sprak niemand hier zoveel over. De voornaamste reden hiervoor zou zijn geweest, omdat duidelijk was dat het een tijdelijke fase was. Ook de ontwikkelaars van Ethereum spreken over voordelen in efficiëntie en snelheid van het PoS-systeem.

Een ander belangrijk positief punt van de overstap is het energieverbruik. Zo verbruikte het netwerk in het PoW-systeem maar liefst 112 TWh per jaar. Na de overstap was dit drastisch afgenomen naar slechts 0,01 TWh per jaar.

Het bericht Ethereum-oprichter Vitalik Buterin verdedigt keuze voor grote update verscheen eerst op Crypto Insiders.