Een opmerkelijke scam crypto is opgedoken op het Solana (SOL) netwerk. Ondanks verschillende waarschuwingen hebben meer dan duizend investeerders hun zuurverdiende centen in een nieuwe memecoin gestopt die onmogelijk te verhandelen was. De ‘volledig verdunde marktkapitalisatie’ heeft als gevolg een weerzinwekkende piek van $328 biljoen bereikt, ten koste van alle investeerders.

Solana crypto scam

Op 29 april verwelkomde het Solana ecosysteem een gloednieuwe memecoin genaamd bonkkiller (BONKKILLER). De token verwierf direct veel aandacht binnen de community; in 24 uur tijd kwam het handelsvolume namelijk op ongeveer $4,6 miljoen uit.

Solana heeft de afgelopen maanden van een enorme memecoin-hype genoten en dus konden velen het niet laten om ook BONKKILLER toe te voegen aan hun portfolio. Het project is echter een schoolvoorbeeld van een zogenoemde ‘honeypot’ oplichting. Het trekt investeerders aan met de vooruitzichten op potentiële hoge winsten, maar verhindert hen vervolgens hun tokens te verkopen door een geïmplementeerde bevriesfunctie.

Op socialmediaplatform X, het thuishonk voor veel crypto-fanaten, gingen veel berichten rond over deze scam crypto, zoals van het op Solana gerichte nieuwsplatform SolanaFloor. Desalniettemin blijven nog altijd veel mensen de nieuwe token kopen, zo laat data van Birdeye zien.

Het project heeft een volledig verdunde marktkapitalisatie, ofwel de totale marktwaarde wanneer alle munten in omloop zouden zijn gebracht, van $328 biljoen behaald. Ter vergelijking, $328 biljoen is 3,28 keer meer dan het totale wereldwijde bruto binnenlands product, dat volgens Worldometer op $100 biljoen staat.

Aangezien slechts 9,1 procent van alle tokens in omloop zijn, komt de marktkapitalisatie momenteel uit op bijna $30 biljoen.

Honeypot oplichting

Een honeypot scam, wat zo wordt genoemd vanwege het idee van een ‘honeypot’ die bijen aantrekt, vertoont in eerste instantie vaak aantrekkelijke prijsstijgingen. Dit was ook bij BONKKILLER het geval. Dit lokt natuurlijk veel nietsvermoedende investeerders, die zonder enig onderzoek instappen.

Net als bij BONKKILLER activeren ontwikkelaars vaak een zogeheten ‘freeze authority’ waarmee bezitters praktisch niets meer met hun tokens kunnen doen.

Om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dit soort wanpraktijken dien je te allen tijde grondig onderzoek te doen alvorens je ergens je geld in stopt. Bovendien zijn er verschillende tools ontwikkeld die potentiële honeypots kunnen detecteren door in real-time analyse uit te voeren op smart contracts en tokens.

Het bericht Solana scam bereikt $328 biljoen marktwaarde, maar verkopen kan niet verscheen eerst op Crypto Insiders.