Met het crypto netwerk Solana (SOL) wordt momenteel het meest betaald, melden analisten bij Bernstein. Het netwerk neemt zo de koppositie over van Ethereum (ETH). Toch gaat dit niet vlekkeloos; de analisten zien een stijgend probleem bij Solana.

Solana verslaat Ethereum

Solana faciliteert op het moment de meeste blockchainbetalingen door een groei in marktliquiditeit en tevreden investeerders. Daarnaast doet de stablecoin markt het erg goed, en Solana profiteert daar eveneens van.

In het rapport beargumenteren de analisten van Berstein waarom op Solana meer stablecoins worden verhandeld dan Ethereum. Solana heeft een hogere verwerkingscapaciteit, lagere transactiekosten en directe on-ramps van crypto exchanges. On-ramps zijn er om ‘gewone’ valuta om te zetten naar crypto.

Dit komt doordat Solana momenteel nog een single-layer is: een basisnetwerk. En de ontwikkelaars van het netwerk willen ook dat dit zo blijft. Zij sleutelen liever verder aan het netwerk zelf dan dat ze er iets aan toevoegen. 

Ethereum daarentegen voegt nu Layer 2’s toe aan hun netwerk. Deze extra ‘lagen’ zijn nieuwe netwerken gebouwd op het basisnetwerk, om bijvoorbeeld de transactiesnelheid te vergroten. Dit is erg lastig en complex, en dus zou Ethereum voor nu aan het kortste eind hebben getrokken.

Stablecoin markt groeit

Vanwege de algehele groei in de cryptomarkt is er ook groei bij stablecoins. De stablecoin-markt piekte in 2021 met een marktwaarde van $180 miljard. De huidige marktwaarde is na een dieptepunt van $120 miljard weer teruggeklommen naar $150 miljard.

Toch zijn stablecoins nog niet even populair als eerst. De totaal verhandelde waarde op blockchains zoals Ethereum en Solana was in 2022 nog $7 biljoen. In 2023 was dat slechts $5 biljoen.

Solana’s grootste probleem

Solana loopt alleen nog niet op elk gebied voor. De populairste stablecoin is usd coin (USDC) met een totale marktwaarde van $32,5 miljard. Ethereum heeft UDSC aanbod van $26,4 miljard, terwijl Solana slechts een aanbod heeft van $2,2 miljard. Wel wint Solana ook op dit vlak langzaam terrein.

Verder schrijven de analisten van Bernstein dat Solana vooral een wereldwijd netwerk is voor internationale betalingen, maar dat ze nog niet weten door te breken in de reguliere betalingsmarkt. Dit is ondanks dat ze in zee zijn gegaan met grote bedrijven als Shopify en Visa.

Het belangrijkste knelpunt is volgens Bernstein schaalbaarheid. Ze verwachten dat Solana hun transacties per seconde moet vertwintigvoudigen. Ze hebben dan ook nu meerdere netwerkproblemen.

Bernstein voorziet een goede toekomst voor Solana en stablecoins in het algemeen.

“Hoewel het aanvankelijke gebruik gedreven werd door het wereldwijde crypto-ecosysteem, zijn er tekenen van algemene adoptie door betalingsbedrijven en fintech-platforms voor consumenten.”

Het bericht Solana verslaat koploper Ethereum met meeste betalingen verscheen eerst op Crypto Insiders.